Om oss

Styrelse

Vi är 5 personer som bildat Nyed Friskola Ekonomisk Förening och 4 av oss sitter idag i styrelsen.

 

Malina Arp – Ledamot

Ida Freyschuss – Sekreterare och kassör

Nova Wegerif – Ordförande

Gaja Beukers – Ledamot

 

Lärare

Hanna Tietze – lärare F-1

Legitimerad lärare med behörighet för klasserna F-3.
“Ni finner mig som verksam lärare för Backa skolas yngre elever. Som nyexaminerad grundskolelärare har jag tonvis av erfarenhet att se fram emot och är obeskrivligt glad och motiverad inför att påbörja yrkeslivet. Särskilt tacksam är jag över att få vara en del av Backa friskolans uppstart, vilket säkert kommer bli spännande och utmanande! Under utbildningen har jag stött på forskning som visar på att rörelse, utomhusvistelse och kreativt skapande främjar lärandeprocessen. Däremot har jag hittills sett få exempel på genomförandet av dessa aspekter i skolor med mer traditionsenliga ramar. Det glädjer mig att få påbörja yrkeslivet på en skola som istället anammar vad som visligen stödjer både lärande och hälsa. Fantastiskt!
Personligen brinner jag främst för estetiskt och ämnesövergripande lärande. Dels för att kunna nå alla elever men också för att jag själv alltid lärt mig bäst, och mår bäst, när hela kroppen får vara med. Min ambition som lärare är främst att stimulera alla elevers lärandestil och utifrån Backas profil finns goda förutsättningar att möjliggöra detta.
En annan viktig anledning till god lärandemiljö är att känslan av trygghet infinner sig därför glädjer det mig att vi på Backa friskola ska bemöta varandra utifrån modellen Nonviolent communication som innebär att vi kommunicerar med varandra utifrån hjärtat. Det innebär att vi får möjlighet att lära känna varandra djupare men också oss själva, helt klart “win-win”.
När jag inte syns till på skolan finner ni mig förmodligen i Karlstad där jag bor med min familj. Vi tycker särskilt mycket om att besöka badhuset, eller för all del stranden nu när det är sommar. Vi är konsekventa med godnattsagor eftersom det stimulerar barns språkutveckling. Men mellan dig och mig, så är det förmodligen eftersom att jag själv har en förkärlek till barnlitteratur; dess lekfulla spegel av samhället, blandningen av allvar och fantasi samt vackra bilder!

 Martin Koutny – lärare 4-6 (MA, NO)

Martin är legitimerad Matte och NO lärare med behörighet för klasserna 4 – 9.  Martin har också en magisterexamen i utomhuspedagogik, är diplomerad kundaliniyogalärare och gongmästare, kajakinstruktör och tennistränare. Även instruktör i hjärt och lungräddning, självskydd och barnkurser så som Hitta vilse, Hembert, Kattis och Roffe. Martin har mer än 8-års erfarenhet som lärare.

“Jag väljer att lägga mitt engagemang på Backa Friskola både för att våra barn kommer att gå där och för att jag tror att det här kommer att vara en skola där kreativitet, lust att lära och kunskapsinhämtning kan få gå hand i hand. För mig känns det väldigt inspirerande att få vara med och guida eleverna mot acceptans och kärlek till sig själva och sin omgivning med verktyg som mindfulness, yoga och nonviolent communication. På sidan om läraryrket kommer jag att fortsätta driva mitt företag Kajak & Fritid och spendera mycket tid med familjen.”

 

 Rektor

Nova Wegerif

“Jag föddes 1976 och har 3 barn; födda 1999, 2003 och 2006. Jag har burit en vision om en nyskapande skola ända sedan jag blev förälder. Först nu har jag träffat andra som delar denna vision tillräckligt starkt för att vara villiga att lägga ner de enorma mängder tid och energi som krävs för att förverkliga den. För detta är jag oerhört tacksam!

Min drivkraft i att starta en fristående skola är att jag längtar efter att erbjuda så många barn som möjligt en glädjefylld och upplyftande skolgång. På sikt drömmer jag om en transformation av hela skolväsendet och av sättet som samhället ser på barn, skola och lärande. Min innerliga önskan är att alla människor får bevara kontakten med hela sin varelse, med alla aspekter av sin mänsklighet, genom hela sin uppväxt. Att ungdomar får träda in i vuxenlivet fyllda av tillit, självinsikt och livslust. Rustade med verktyg som kan stödja dem att leva livet på det sätt de själva väljer och upplever som rikt och meningsfullt, samt tillsammans med andra forma ett kärleksfullt och hållbart samhälle.

Jag har under större delen av mitt liv arbetat som kock, eftersom jag blir lycklig av att laga mat. Jag har också varit engagerad i Ängsbacka kursgård sedan starten 1996, har arbetet 3 år som VD för Ängsbacka och varit styrelseordförande i flera år. I och med projektet att starta skola har jag vid sidan av arbete och föreningsengagemang också studerat till lärare i SO och Engelska. Jag tog lärarexamen 2017 och har behörighet för klasserna 7 – 9 och gymnasiet. Jag bor i Myra med sambo och barn och älskar att leka, dansa, sjunga, yoga, vandra i skogen, umgås med familjen; ja helt enkelt att leva!”

 

Övrig personal

Stephanie Meyer – fritidspedagog och ateleirista

“Mitt namn är Stephanie Meyer. Jag upptäckte världens ljus en härlig vinterdag 1979 några mil norr om Berlin och andades in den kalla polarluft som stormade kring min lilla näsa de första dagarna. Kanske var det denna kyliga luft som drog mig till Sverige om och om igen senare i livet. Våren 2012 flyttade vi till Sverige permanent. ‘”Vi” är min sambo, mina barn (födda 2006 och 2008) och jag. I och med att mina barn blev större har mitt intresse för barnens utveckling, lärande och framtid vuxit, och jag har länge längtat efter ett skolkoncept som kunde passa oss.

Därför blev jag genast eld och lågor när jag fick vetskap om initiativet Backa Friskola i Molkom, och också fick möjligheten att vara med att utveckla en vision om en ny skola. En friskola som inkluderar alla aspekter av livet, som uppmärksammar sammanhang, som satsar på hållbarhet och därmed möter nutidens behov. En skola som kan förändra samhället på ett positivt sätt. Tack vare de kreativa, engagerade, inspirerade och inspirerande människor som utgör vår grupp har projektet Backa Friskola utvecklats dit det är idag.

Jag engagerar mig gärna för barn, jobbar gärna med människor – små och stora. Jag gillar att utveckla och realisera idéer som ligger mig varmt om hjärtat tillsammans med andra människor. Jag arbetar gärna för att förbättra framtiden och verkar gärna i det lilla för en mjuk förändring av världen.

Mitt intresse för design, form, färg, rum, människan och att utveckla idéer till verklighet ledde till att jag studerade arkitektur. Vilket jag senare jobbade med i 3 år. Under de sista åren har jag arbetat som modersmålslärare, gymnasielärare och SFI lärare. Att arbeta kreativt med byggnader och rum har blivit ett fritidsintresse nu. Andra intressen är akrylmåleri, pyssel, handarbete, hantverk, spela musikinstrument, skriva texter och låtar, fotografera och trädgården. Om möjligt tar jag varje chans att göra något med barn och skapa möjligheter själv. På fritiden är det oftast kreativt skapande. Och Backa Friskola förstås : )”

 

Annie Bergman – fritidspedagog och trädgårdsmästare

Annie är utbildad trädgårdsmästare vid Gävle Högskola och har inriktat sig mot trädgårdsterapi, så kallad grön rehabilitering. Hon är också utbildad Aktiveringspedagog med inriktning rehabilitering vid Mölndals Yrkeshögskola. Hennes arbetslivserfarenheter har främst kretsat kring vuxna och många skilda målgrupper. Hon är också verksam med ungdomar genom exempelvis att vara lägerledare på Svenska Turistföreningens “Tillsammans läger”. Annie brinner verkligen för hur människan kan stödjas i olika miljöer och aktiviteter, till stimulerande lärande och god hälsa.

“Jag tycker det är spännande att få arbeta med barn i denna kontext vi har på Backa och jag ser framemot att utveckla det gröna och bidra till växandet av relationerna barnen har till sig själva och miljö. Det är så viktigt, så roligt och förhoppningsvis en enorm resurs för dem i all framtid. Jag är också nyfiken på allt jag kommer få lära mig av kollegor och elever.”

Pernilla Tykosson – skolsköterska och kurator

Pernilla Tykosson är legitimerad sjuksköterska och kurator med många års erfarenhet från arbete inom skolhälsovården.

 

Andreas Huldén

Hej!

Jag heter Andreas.  Jag har jobbat inom många olika branscher innan jag gav mig in i skolvärlden och jag känner verkligen att jag hittat rätt. Under mitt liv har jag jobbat som entertainer, it-support, inne och utesäljare, account manager, administration och antikhandlare. Jag har också bott i Spanien, Irland och Belgien. Allt detta har lett till att jag har fått mycket erfarenhet om hur vi människor väljer att leva våra liv i olika situationer.

Jag har lärt mig att alla människor, oavsett livssituation, uppskattar humor, gemenskap, närhet och kontakt. I en skolmiljö ser jag detta som extra viktigt då de skapar grundpelarna för att kunna lära och utvecklas. Därför brinner jag för att ge alla elever på skolan möjligheten att sig sedda och trygga.

I nuläget jobbar jag som idrottslärare för alla årskurser samt som resurs i andra ämnen. Jag är även rastvärd och jobbar också som vikarie på förskola och fritids.

Sedan februari har jag startat upp rollspel med Drakar och Demoner efter skolan då jag gärna vill skapa utrymme för lek, gemenskap och glädje.  

Jag hittar min drivkraft i att se era barn komma ut ur skolan med stark självkänsla och självförtroende.

 

Sanna Emthöjd

Legitimerad lärare med behörighet Samhällskunskap 7-9 samt gymnasiet.

Jag arbetar som lärare i Svenska och SO-ämnena för de elever som går i årskurs 4-7. Har arbetat med barn och ungdomar i hela mitt yrkesverksamma liv (30 år). Började med att utbilda mig till barnskötare. När min egna barn var i förskoleåldern läste jag till lärare i ämnena Turism och Samhällskunskap. Har haft olika tjänster innan studierna på universitetet. Bland annat har jag arbetat som fritidsledare och vikarierande föreståndare för ett föreningsdrivet fritidshem, som dagbarnvårdare och barnskötare i kommunal regi, samt som barnvårdare både privat och på barnhem.

Efter min lärarexamen 2003 har jag arbetat som SO-lärare för åk 6-9 och hade då även stödundervisning i engelska. Efter det fick jag min tillsvidareanställning i Karlstad/Hammarö Gymnasieförvaltning. Under min tid på gymnasiet har jag undervisat gymnasieelever i de flesta kärnämnena samt i ämnen som rör fritid och friluftsliv. Även sociologi och socialt arbete är kurser som ingår i min behörighet. De sista åren har jag ansvarat för att undervisa elever som inte är behöriga för att läsa på gymnasiet och har då handlett elever i 16 olika ämnen på grundskolenivå.

På IM hade vi som mål att ha ett icke affektivt förhållningssätt och vi försökte skapa en förutsägbar miljö för eleverna. Allt för att alla elever skulle känna trygghet och må bra under sin skoltid. Jag tror på att ha respekt som grundsten i mitt förhållningssätt och i mitt bemötande med alla individer jag möter i min vardag. En ömsesidig respekt för varandra kombinerat med tillit ger mod och skapar förutsättningar för en god självkänsla.  Förhållningssättet stämmer väl överens med NVC modellen som Backa friskola förespråkar, så det känns positivt för mig att få ingå i denna fina gemenskap.

Jag bor i Karlstad med min man och vår hund Aina. Mina och makens barn är mellan 23-39 år gamla och vi har två barnbarn. Vi uppskattar att resa och har de två senaste åren rest runt i Sverige med vår husvagn. För övrigt tycker jag om sång och musik och har sjungit i kör. Älskar att plocka svamp och ta en fika i skogen. Vi umgås gärna med vänner och våra barn och barnbarn så snart tillfälle ges.

 

Isa Karlsson

Isa är en musikpedagog som har återvänt till Värmland efter att ha jobbat 5 år på kulturskolan i Göteborg. Hon har genom åren bland annat spelat i musikaler, sjungit i olika band, hållit sångcirklar och musiklek och spelat på yogaevents. Förutom att sjunga och skapa med händerna gillar hon att måla på stenar, inreda och leta efter nya pysselprojekt. Hon jobbar också som musiklärare på friskolan.

”Jag brinner för musik och kreativitet och alla barns rätt att utforska sina olika estetiska uttryckssätt. Backa förskola har funnits i mitt medvetande under en lång tid och det är så fint att få vara en del av denna verksamhet och bidra på de sätt jag kan” .